De angst

Uitgever: Ambo|Anthos
Engelse titel: 
The Fear

De angst

C.L. Taylor

Lou loopt weg van huis om met haar leraar Mike naar Frankrijk te vertrekken. Ze is ervan overtuigd dat hij haar grote liefde is, maar hij blijkt heel anders in elkaar te zitten en laat Lou gebroken achter. Achttien jaar later ontdekt Lou dat hij een nieuw slachtoffer op het oog heeft en ze is vastbesloten te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Maar Mike is een schurk van de ergste soort, en Lou moet ervoor waken opnieuw slachtoffer te worden…

Uitgever: Ambo|Anthos
Engelse titel: 
The Fear

fragment

1 – Lou

Zaterdag 24 maart 2007

Ik haat verrassingen. Zo erg zelfs, dat ik bijna ophing toen Ben me maandag op mijn werk belde en zei dat ik het weekend vrij moest houden omdat hij me wilde verrassen. Maar ik hing niet op. Ik deed alsof ik het leuk vond.

‘Gaat het?’ vraagt hij nu. ‘Je hebt toch geen last van wagenziekte?’

Mijn wit weggetrokken gezicht heeft niets te maken met het feit dat we in Bens krakkemikkige Volkswagen Golf over de M2 scheuren.

‘Het gaat prima,’ antwoord ik. ‘Maar vertel me nou gewoon waar we naartoe gaan.’

Hij tikt met zijn vinger tegen de zijkant van zijn neus en glimlacht. ‘Daar kom je snel genoeg achter.’

Ben zou eigenlijk niet meer zijn dan een onenightstand. Ik dacht dat hij meteen weer uit mijn bed – en mijn leven – zou verdwijnen zodra onze bezwete lijven waren afgekoeld. Maar hij piepte er niet tussenuit. Hij bleef de hele nacht en wilde me de volgende ochtend op een ontbijtje trakteren. Ik stemde in, deels omdat dat minder ongemakkelijk was dan te weigeren. Maar vooral omdat ik honger had en er geen eten in huis was. Uiteindelijk zaten we meer dan twee uur in het eetcafé. Ik ontdekte dat hij een eigen bedrijfje had als grafisch vormgever, dat hij nog nooit naar een concert was geweest en dat zijn vader een enorme hypochonder was. Hij ontdekte dat ik enig kind was, dat ik als projectmanager bij een e-learningbedrijf werkte en dat mijn vader onlangs was overleden. Ben reikte meteen over de tafel, kneep zachtjes in mijn hand en zei dat hij het heel erg voor me vond. Toen hij vroeg of de band tussen ons hecht was geweest, veranderde ik snel van onderwerp.

Op een gegeven moment zal ik terug moeten naar mijn ouderlijk huis op het glooiende, groene platteland van Worcestershire om de boerderij leeg te ruimen en schoon te maken zodat ik hem kan verkopen, maar er is een goede reden waarom ik er al achttien jaar niet meer ben geweest.

‘Het is niet ver meer,’ zegt Ben terwijl we een bord met Dover / Kanaaltunnel / Canterbury / Chatham passeren. ‘Al enig idee waar we naartoe gaan?’

Mijn maag verkrampt, maar ik antwoord op luchtige toon. ‘Canterbury heeft een mooie kathedraal. Je wilt toch niet gaan trouwen, hè? Ik heb geen jurk meegenomen.’

Als Ben me goed had gekend, zou hij merken dat mijn stem een halve octaaf te hoog klinkt en dat mijn mond in een krampachtige glimlach is vertrokken. Hij zou vragen of er iets was, in plaats van te lachen en een grapje te maken over een schaakhuwelijk in Gretna Green. Maar Ben en ik zijn pas een maand bij elkaar. Hij kent me nauwelijks.

Ik probeer mijn zenuwen te bedwingen, eerst door mee te zingen met Bens cd van de Arctic Monkeys, daarna door over koetjes en kalfjes te praten. Terwijl de kilometers voorbijzoeven, kletsen we over de dvd-box die we in één week hebben gekeken, over het nieuwste schandaal in de roddelbladen en over de maansverduistering en waar we die hebben gezien. Rationeel gezien weet ik dat ik niks te vrezen heb. Ik ben tweeëndertig, niet veertien. En Ben heeft me niet gevraagd mijn paspoort mee te nemen. Maar ik heb nog steeds een knoop in mijn maag.

‘Zijn we er al bijna?’ vraag ik, terwijl Ben een flesje water aan zijn mond zet.

Hij schiet in de lach en besproeit het stuur met waterdruppeltjes. ‘Je bent toch geen kleuter meer?’

‘Nee, ik ben gewoon ongeduldig.’

‘Had ik je nou maar geblinddoekt. Of nee,’ hij stoot me even aan, ‘gekneveld.’

Ik verstijf maar lach geforceerd.