De majoor en mevrouw Ali

Uitgever: Mouria (nu onder Atlas Contact)
Engelse titel: Major Pettigrew’s Last Stand

De majoor en mevrouw Ali

Helen Simonson

Misschien is majoor Pettigrew niet meer van deze tijd. Zijn minutieus onderhouden golftas ziet er nog net zo uit als op de dag dat zijn vader hem deze schonk, zijn thee is sterk en met melk en hij koestert het pistool dat zijn vader hem ooit naliet, en waarvan zijn broer een ‘zusterexemplaar’ heeft. Maar de Engelse plattelandswereld van de majoor blijkt niet bestand tegen de moderne tijd: het dorp verandert door de komst van steeds meer mensen uit de stad en zijn zoon, die in Londen werkt, is voornamelijk uit op zijn geld om een ‘pittoreske cottage’ in de buurt te kunnen kopen. Zijn Amerikaanse schoondochter beschouwt hem op z’n best als een oubollige vriendelijke sul. Zelfs op zijn oude vertrouwde golfclub heerst de moderne tijdgeest: de jaarlijkse feestavond met aangename muziek en een menu van steak en aardappelen is vervangen door een rijk gedecoreerde thema-avond. Nu alles wat hem dierbaar lijkt weg te vallen, moet hij in actie komen om te behouden wat hem lief is en te krijgen wat hem toekomt. De enige persoon die Majoor Pettigrew lijkt te begrijpen is de eigenaresse van de buurtwinkel, mevrouw Ali, met wie hij een voorkeur voor de schrijver Rudyard Kipling (Jungleboek) en goede omgangsvormen deelt.

Uitgever: Mouria (nu onder Atlas Contact)
Engelse titel: Major Pettigrew’s Last Stand

fragment

Majoor Pettigrew was nog steeds van streek door het telefoontje van de vrouw van zijn broer en deed gedachteloos de voordeur open. Daar, op de natte stenen van het pad, stond mevrouw Ali van de buurtwinkel. Ze schrok slechts licht, fronste alleen haar volle wenkbrauwen iets. De majoor kreeg een blos van schaamte op zijn wangen en streek onbeholpen langs de overslag van zijn wijnrode, met bosrankenmotief versierde peignoir, met handen die aanvoelden als kolenschoppen.

'Ah,' zei hij.

'Majoor?'

'Mevrouw Ali?'

Er volgde een stilte die zich langzaam leek uit te breiden, net als het heelal, dat in de loop der tijd steeds verder uitdijde, zo had hij onlangs gelezen. 'Senescentie,' zo noemden ze het in de zondagskrant.

'Ik kom het krantengeld ophalen. De krantenjongen is ziek,' zei mevrouw Ali terwijl ze zich met haar kleine postuur zo lang mogelijk maakte en een kordate toon aansloeg, heel anders dan de diepe, volle, door haar accent gekleurde stem waarmee ze sprak als ze samen discussieerden over het karakter en het aroma van de theesoorten die ze speciaal voor hem mengde.

'Natuurlijk, het spijt me zeer.' Hij was vergeten het geld voor deze week in een envelop onder de deurmat buiten te leggen. Hij tastte naar zijn broekzakken, die ergens onder de bosranken verstopt zaten. Hij voelde dat zijn ogen begonnen te tranen. Hij kon niet bij zijn zakken tenzij hij de zoom van de peignoir omhooghield. 'Het spijt me,' zei hij nogmaals.

'O, maakt u zich niet druk,' zei ze, terwijl ze achteruit stapte. 'U kunt het later wel komen langsbrengen in de winkel – op een geschikter tijdstip.' Ze draaide zich al om toen hij plotseling de behoefte voelde uitleg te geven.

'Mijn broer is overleden,' zei hij. Ze draaide zich weer om. 'Mijn broer is overleden,' herhaalde hij. 'Ze belden me vanmorgen. Ik had geen tijd.' Het ochtendgezang van de vogels in de grote taxusboom naast de westelijke muur van zijn cottage had nog volop geklonken en de lucht was nog roze geweest toen de telefoon was gegaan. De majoor, die vroeg op was gestaan voor de wekelijkse schoonmaak, realiseerde zich nu dat hij sinds dat moment alleen maar verbluft voor zich uit had zitten staren. Hij gebaarde onhandig naar zijn vreemde outfit en wreef met zijn hand over zijn gezicht. Plotseling begonnen zijn knieën te knikken en voelde hij het bloed uit zijn gezicht wegtrekken. Hij voelde hoe zijn schouder ineens de deurpost raakte, en voor hij met zijn ogen kon knipperen stond mevrouw Ali aan zijn zijde om hem te ondersteunen.

'Ik denk dat we u maar beter naar binnen kunnen brengen om even te gaan zitten,' zei ze op zachte, bezorgde toon. 'Als u het goed vindt, zal ik wat water voor u halen.' Aangezien zijn benen hem niet meer leken te kunnen dragen, kon de majoor niet anders dan instemmen. Mevrouw Ali loodste hem door de smalle gang met de ongelijke stenen vloer en installeerde hem in de leunstoel die vlak achter de deur van de lichte, met boeken gevulde woonkamer stond. Het was zijn minst favoriete stoel, met bobbelige kussens en een harde houten rand precies op de verkeerde plek achter zijn hoofd, maar hij was niet bij machte om te klagen.