Herfst in Central Park

Uitgever: Ambo|Anthos
Engelse titel: The Ramblers

Recensie: Hebban

Herfst in Central Park

Aidan Donnelley Rowley

Drie vrienden bevinden zich op een kruispunt in hun levens, rond Thanksgiving, de leukste periode van het jaar, die je doorbrengt met je familie. Clio, Smith en Tate nemen alle drie in die week een beslissing die de rest van hun leven zal beïnvloeden op het gebied van de liefde. In haar­scher­pe en humoristische scènes toont Aidan ons wat er achter de façades schuilgaat, en dat je soms moet terugkeren naar je roots om door te kun­nen gaan. Herfst in Central Park is sprankelend geschreven en een heerlijk boek om mee op de bank te kruipen. Dompel je onder in New York!

Uitgever: Ambo|Anthos
Engelse titel: The Ramblers

Recensie: Hebban

fragment

0.03 uur

Clio zit in haar eentje aan de bar van het hotel.

Ze strijkt met haar vinger langs de rand van haar lege champagneglas en neemt de overblijfselen van het feest in zich op. De lobby en de bar zijn bezaaid met wijnglazen en gekreukte cocktailservetjes, sporen van uitbundigheid en plezier. Houten prikkers met restjes kipsaté liggen her en der verspreid. Een karmijnrode sjaal hangt vergeten over een pluchen stoel. Stapels borden staan te wachten om opgeruimd te worden.

Henry’s medewerkers storten zich met beheerste efficiëntie op de puinhoop om orde te scheppen in de chaos. Binnen de kortste keren zal alles weer brandschoon zijn en zal de Here Inn schitteren voor haar eerste gasten, die al over een paar uur zullen inchecken in de nieuwe kamers. Dit is de vijfde keer dat Henry dit meemaakt, en hij beweert dat dit het leukste gedeelte is: wanneer er echte gasten komen met hun letterlijke en figuurlijke bagage.

In de afgeschuinde spiegel boven de bar vangt Clio een nauwelijks herkenbare glimp van zichzelf op. Het steile haar, de zwaar aangezette en inmiddels uitgelopen oogmake-up, de glinsterend zilveren jurk. Zittend op de leren barkruk slaat ze haar benen over elkaar en weer terug, trapt haar pijnlijk krappe geleende hakken uit en masseert weer wat gevoel in haar tenen.

Eén sublieme seconde lang schiet er ongevraagd een zin door haar hoofd, een onmogelijke gedachte.

Ik ben gelukkig.

Kan dat waar zijn? Is het niet te vroeg? Na nog geen jaar?

Ze voelt een glimlach op haar gezicht verschijnen. Niet zo’n gemaakte, gewoon-bluffen-tot-je-er-zelf-in-gelooft-glimlach die ze zich in de loop der jaren heeft aangemeten als overlevingsmechanisme en die ze vanavond veelvuldig heeft ingezet in haar pogingen erbij te horen, maar een echte, oprechte glimlach. (...)

Clio voelt een koude luchtstroom langstrekken. Ze keert zich naar de voordeur en ziet Henry in zijn eentje naar binnen stommelen. Hij was daarstraks naar buiten geglipt om een sigaar te roken met zijn laatste gasten, twee chic geklede redacteurs van The New Yorker en de etiquettecolumnist van Town & Country. Hij heeft rode wangen en zijn gleufhoed dreigt van zijn hoofd te vallen. Hij ziet haar en loopt met een stralende glimlach schuchter naar haar toe. Ze trekt haar hakken weer aan en laat zich van de barkruk glijden terwijl hij op haar af komt.

‘Warm me eens op, milady. Het lijkt wel winter daar buiten,’ zegt hij zangerig terwijl hij zijn strikje losknoopt. De drank heeft een versterkend effect op zijn accent, dat na twee decennia in Amerika bijna helemaal is verdwenen. Zijn ogen zijn ongewoon felblauw. Hij tilt Clio op de bar en komt tussen haar benen staan. Het marmer, wit met grijze aders, voelt koud aan onder haar blote dijbenen.

‘De ravage heeft wel iets poëtisch, vind je niet?’ zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt naar de overblijfselen van het feest.

‘Inderdaad.’

‘Wat heb ik je gemist, Vogelmeisje van me,’ zegt hij en hij strijkt haar haar achter haar oren en kust beide oorlellen. ‘Ik ben zo blij dat je terug bent. Dat je hier bent.’

‘Ik heb jou ook gemist,’ zegt ze terwijl ze even door zijn haar woelt. Het is grijzer dan een half jaar geleden.