Nederlands New York

Co-vertaler: Tia Nutters
Uitgever: Mension
Engelse titel: Exploring Historic Dutch New York

Recensies: Trouw, Volkskrant

Nederlands New York

Gajus Scheltema & Heleen Westerhuijs

Een praktische, full-color reisgids, perfect geschikt als een historische referentie van het Hollands erfgoed van huidig New York City, State, en ver daarbuiten. Een team van zesentwintig Nederlandse en Amerikaanse inter­nationaal befaamde wetenschappers en experts laten hun licht schijnen op de tastbare en denkbeeldige roots van voormalig Nieuw Nederland. De diverse tochten door New York City, de Hudson Valley, New Jersey en delen van Delaware nemen u mee naar het voormalige Nieuw Nederland voor een fascinerende terugblik op de zeventiende eeuwse Nederlandse kolonie en diens cultuur. Daarnaast belicht het in thematische artikelen een aantal uiteenlopende aspecten zoals de Nederlandse kunst in het Metropolitan Museum of Art, de Nederlandse oorsprong van de donut, de ‘Holland mania’, de invloed van Nederlandse architectuur in de VS en vele Amerikaanse woorden afgeleid van het Nederlands. Dit is de gids voor Nederlanders die New York echt willen leren kennen.

Co-vertaler: Tia Nutters
Uitgever: Mension
Engelse titel: Exploring Historic Dutch New York

Recensies: Trouw, Volkskrant

fragment

De ontdekkingsreizen van Henry Hudsons in 1609 leidden uiteindelijk tot de kolonisatie van beide zijden van de Hudsonvallei, ruwweg van Manhattan tot Albany en Schenectady. Fort Nassau, nabij het huidige Albany, werd gesticht in 1614. De nederzetting van bonthandelaren die ten zuiden van Fort Nassau ontstond kreeg uiteindelijk de naam Beverwijck, tegenwoordig onderdeel van Albany.

De eerste patroonschappen in dit gebied, zoals Rensselaerswijck, lagen vooral in de Hudsonvallei ten noorden van Nieuw-Amsterdam. Het rivierdal, dat zijn sterk Nederlandse karakter tot in de negentiende eeuw behield, is rijk aan historische plaatsen en museumwoningen, maar ook aan forten en slagvelden uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Talloze plaatsnamen van Nederlandse oorsprong, zoals Katsbaan, Brinckerhoff, Plattekill, Katerskill, Rosendale, Kinderhook, Amsterdam en Rotterdam, herinneren ons aan een meer of minder recent Nederlands verleden. Een bezoek aan de belangrijkste culturele en historische locaties in dit gebied kan dan ook een week in beslag nemen.

De routes in dit hoofdstuk voeren u langs de oostzijde van de Hudsonvallei van New York naar Albany en Schenectady. De terugweg verloopt via de westoever van de rivier richting New Jersey. Hoewel een treinreis van New York naar Albany mooie vergezichten over de Hudson en het dal biedt, kunnen de meeste bezienswaardigheden die hier worden beschreven gezien de grote afstanden beter met de auto worden bezocht. Bovendien zijn sommige locaties alleen per auto bereikbaar.

© 2012 Mension

Shopping Basket