Roddel en achterklap

Uitgever: Gottmer
Engelse titel: Rumours

Recensie: Chicklit

Roddel & achterklap

Anna Godbersen

Echte liefde, valse vrienden, roddel en achterklap: welkom terug in Manhattan, 1899. Na het afscheid van Elizabeth Holland zoemt het in de beau monde van New York van de geruchten over haar vroegtijdige dood. Alle ogen zijn gericht op haar naasten: haar ondeugende zus Diana, die de familie-eer nu moet zien te redden, haar gedoodverfde verloofde Henry Schoonmaker, de verleidelijke Penelope Hayes, in de startblokken om alles wat haar beste vriendin achterliet in te pikken (inclusief Henry), en zelfs Elizabeths voormalige dienstmeisje, de sluwe Lina Broud, die bij gebrek aan afkomst met roddel en achterklap de buit binnen hoopt te halen. Terwijl oude vrienden elkaars rivalen worden, wordt Manhattans meest exclusieve incrowd bedreigd door gefluister uit het verleden.

Uitgever: Gottmer
Engelse titel: Rumours

Recensie: Chicklit

fragment

Proloog

ik ben zojuist uitgenodigd voor een uiterst geheim, maar ongetwijfeld groots feest in tuxedo park, gehouden door één van de meest vooraanstaande families van manhattan. voorlopig mag ik er nog niets over zeggen, maar ik beloof mijn trouwe lezers dat ik uitgebreid verslag zal uitbrengen aan het eind van de week, als het toch al algemeen bekend is…

Uit de rubriek ‘De speelse cavalier', New York Imperial, zondag 31 december 1899

 

(...) Toen de openingsnoten van Wagners bruidsmars klonken, verscheen de engelachtige bruid onder de eerste bloemenboog. Zelfs haar eigen familie en vrienden viel het op hoe buitengewoon knap ze eruit zag. Ze was gekleed in haar moeders bruidsjapon, en in haar samengevouwen handen droeg ze een gigantisch boeket van kleine witte bloemen. Haar gezicht en haar emoties gingen schuil achter haar sierlijke sluier, maar ze liep vastberaden naar het altaar.

Net toen ze haar plaats innam tegenover Henry, vloog de deur open en stormde er een jonge bediende naar binnen. Buiten adem fluisterde hij iets in het oor van de vrouw die bij de ingang stond. Het volgende moment trok er een koude windvlaag door de zaal, gevolgd door een zacht gekreun. Een bijna onhoorbaar gemompel rees op. Het gefluister dat even daarvoor nog hier en daar had geklonken, werd verdubbeld, verdriedubbeld, en gonsde nu door de zaal, zelfs toen de eerwaarde zijn keel schraapte en met de ceremonie begon. De donkere ogen van de bruidegom keken schichtig de zaal rond. Zelfs de bruid verstijfde.

De stem van de eerwaarde dreunde onverstoorbaar door, maar de gezichten van de gasten stonden niet langer kalm en opgewekt. Zelfs hier, in de beschutting van dit warme winterse paleis, had een groeiende onrust de hogere klasse weten te bereiken. Zelfs nu, nu twee van hun meest stralende leden op het punt stonden in het echt te worden verbonden. De gasten trokken hun wenkbrauwen op; hun monden vielen open. Het was alsof de drukte van de stad die ze achter zich hadden gelaten opeens niet meer zo ver weg was. Er was iets gebeurd, en het zou hun herinneringen aan de laatste dagen van 1899 voor altijd kleuren.