Waar is Bernadette?

Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Engelse titel: Where’d You Go, Bernadette

Recensies: Chicklit, Hebban

Waar is Bernadette?

Maria Semple

Wie is Bernadette en waar is ze gebleven? Ooit was Bernadette Fox een beroemde architecte met ambitieuze pro­jec­ten, maar na de geboorte van haar dochter Bee is alles anders geworden. Ze is dol op Bee, maar wordt gek van de so­ciale controle van de school­plein­moeders. En haar man! Door zijn topbaan bij Microsoft lijkt hij zelf wel een computer. Bernadette zegt: stop. En verdwijnt… Haar vroeg­wijze dochter Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Engelse titel: Where’d You Go, Bernadette

Recensies: Chicklit, Hebban

fragment

Maandag 15 november

galer street school is een plek waar compassie, onderwijs en mondiale connectiviteit samenkomen om van onze leerlingen betrokken burgers van een duurzame en diverse planeet te maken.

 

leerling: bee branch
klas: twee
docent: levy

 

legenda

m     meer dan uitmuntend
u     uitmuntend
b     bijna uitmuntend

 

wiskunde: m
biologie: m
levensbeschouwing: m
maatschappijleer: m
creatief schrijven: m
pottenbakken: m
taalkunde: m
expressieve dans: m

 

opmerkingen: bee is een voorbeeldige leerling. haar leergierigheid werkt aanstekelijk, evenals haar vriendelijkheid en humor. bee is niet bang om vragen te stellen. het is altijd haar streven om een onderwerp volledig te doorgronden, niet slechts om een goed cijfer te halen. de andere leerlingen vragen bee regelmatig om hulp bij hun schoolwerk, waaraan ze altijd met genoegen gehoor geeft. wanneer ze alleen werkt, is bee uitermate geconcentreerd. wanneer ze in een groepje werkt, neemt ze kalm en zelfverzekerd het voortouw.

opmerkenswaardig is nog dat bee een talentvol fluitiste is. we zijn pas op een derde van het schooljaar, maar nu al betreur ik de dag dat bee haar diploma zal halen aan galer street en de wijde wereld in zal trekken. ik heb begrepen dat ze zich heeft aangemeld bij enkele internaten in het oosten. ik benijd de docenten die bee voor het eerst mogen ontmoeten en zelf zullen ontdekken wat een geweldige jongedame ze is.

 

Die dag tijdens het avondeten liet ik de kreten van ‘We zijn zo trots op je’ en ‘Wat is ze toch slim’ van pap en mam gelaten over me heen komen tot er een korte stilte viel.

‘Je weet wat dat betekent,’ zei ik. ‘Wat voor belangrijks dat betekent.’

Pap en mam keken elkaar vragend aan.

‘Weet je dat niet meer?’ zei ik. ‘Toen ik naar Galer Street ging, zeiden jullie dat ik mocht vragen wat ik maar wilde als cadeautje voor mijn diploma als ik de hele tijd goede cijfers zou halen.’

‘Dat weet ik nog,’ zei mam. ‘Dat zeiden we zodat je niet meer zou zeuren om een pony.’

‘Dat wilde ik vroeger,’ zei ik. ‘Maar nu wil ik iets anders. Wil je niet weten wat?’

‘Dat weet ik niet,’ zei pap. ‘Willen we dat weten?’

‘Met het gezin op reis naar Antarctica!’ Ik haalde de folder tevoorschijn die ik onder me op de stoel had verstopt. Het was een folder van een avontuurlijk reisbureau dat cruises aanbiedt naar exotische plaatsen. Ik sloeg hem open op de bladzijde over Antarctica en gaf hem aan pap en mam. ‘Als we gaan, dan moet het tijdens de kerstvakantie.’

‘Dit jaar?’ vroeg mam. ‘Je bedoelt over een maand?’ Ze kwam overeind en begon de lege bakjes van de afhaalmaaltijd terug te stoppen in de zakken waarin ze waren bezorgd.

Pap had zich al in de folder verdiept. ‘Dan is het daar zomer,’ zei hij. ‘Dat is de enige periode waarin je kunt gaan.’

‘Pony’s zijn anders erg schattig, hoor.’ Mam knoopte de zakken dicht.

‘Wat vind jij?’ Pap keek op naar mam.

‘Komt het niet slecht uit met je werk?’ vroeg ze hem.

‘We krijgen les over Antarctica,’ zei ik. ‘Ik heb alle verslagen van ontdekkingsreizigers gelezen en ik houd mijn presentatie over Shackleton.’ Ik ging verzitten in mijn stoel. ‘Ik kan het bijna niet geloven. Jullie zeggen allebei geen nee.’

‘Ik wachtte jouw reactie af,’ zei pap tegen mam. ‘Jij hebt een hekel aan reizen.’

‘Ik wachtte jouw reactie af,’ zei mam. ‘Jij zit met je werk.’

‘O, god. Dan zeggen jullie dus ja!’ Ik sprong op uit mijn stoel. ‘Jullie zeggen ja!’ Mijn blijdschap werkte zo aanstekelijk dat Roomijs wakker werd en al blaffend overwinningsrondjes om de keukentafel begon te rennen.

‘Zeggen we ja?’ vroeg pap aan mam onder het gekraak van plastic afhaalbakjes die in de vuilnisbak werden gepropt.

‘We zeggen ja,’ zei ze.

© 2012 Luitingh-Sijthoff

Lees hier meer fragmenten »

Shopping Basket