Zwerver

Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Engelse titel: Roam

Zwerver

Alan Lazar

Katey is ontroostbaar als haar hond Nelson verdwijnt. Nelson is zijn neus achternagelopen op weg naar het Grote Avontuur, en dat brengt hem steeds verder van huis. Hij reist het land door in de cabine van een trucker en overleeft ternauwernood de koude winter. Dan krijgt hij een ernstig ongeluk waarbij hij een van zijn poten verliest. Maar ook de dierenarts die hem onder zijn hoede neemt, kan niet langer voor hem zorgen. Wordt het asiel Nelsons laatste bestemming of zal het hem lukken Katey terug te vinden?

Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Engelse titel: Roam

Overige media: soundtrack

fragment

1

Het eerste wat Nelson rook was gras. Doordringend, heerlijk, mysterieus gras. De geur dreef naar binnen vanaf de weilanden rond de boerderij van mevrouw Anderson, waar Nelson en zijn broertjes en zusjes lagen te spartelen, dicht bij hun moeder. Hij trok zijn kleine neus op, verbluft door deze sterke, nieuwe prikkel. Hij had hem in de verte bespeurd toen hij in zijn moeders buik zat en zijn neus steeds krachtiger werd. Maar toen de geur van gras hem eenmaal in de buitenwereld op volle sterkte bereikte, was dit een beangstigende, bedwelmende en zeer mysterieuze ervaring.

De geur kende vele lagen. Mettertijd zou Nelson de betekenis van de verschillende onderliggende geuren achterhalen. Ze gaven informatie over de dag: welke dieren er voorbij waren gelopen en de plek hadden gemarkeerd, hoeveel dauw er die ochtend was geweest, en ze bevatten ook sporen van de weilanden in de verte waar die dauw vandaan kwam. Ze gaven informatie over de regen van twee dagen geleden en over de mieren en andere insecten die in het gras leefden. Maar soms, van diep onder de grond waaruit het gras opkwam, bevatten de geuren ook geheime sporen van voorbije zomers en winters van lang geleden, van de dieren die hadden geleefd en waren gestorven in de streek in New Hampshire waar Nelson was geboren. Ze bevatten de geschiedenis van alle wortels en beenderen die al eeuwen in die vruchtbare aarde lagen.

Nelson kwam uit een nest van zes bastaards. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat hij een bastaard zou zijn. Mevrouw Anderson fokte al vele jaren raszuivere beagles en poedels. Haar puppy’s werden voor duizenden dollars per stuk verkocht en werden naar locaties door heel Amerika verscheept. Nelsons moeder, Lola, een zachtaardige, abrikooskleurige dwergpoedel, had al meerdere malen een nestje puppy’s gebaard. Nelsons vader, King, een beagle die op de jaarmarkt veelvuldig werd gefotografeerd als een perfect exemplaar van zijn ras, had eigenlijk niet in Lola’s kennel mogen komen toen ze twee maanden geleden loops was. Nougat, een andere beagle, was al meerdere keren met succes door hem gedekt, en mevrouw Anderson was dol op hem. Maar eigenlijk was het haar bedoeling geweest om Lola te laten dekken door haar gebruikelijke partner, Kennedy, een donkerbruine poedel met een warm hart. Ze wist niet dat King was betoverd door Lola’s doordringende geur die hem afgelopen lente vanuit haar kennel bereikte. King bespeurde een klein gat onder het houten hek rond Lola’s kennel en begon verwoed te graven wanneer mevrouw Anderson niet in de buurt was, met als uiteindelijk gevolg dat hij Lola had gedekt. Mevrouw Anderson had geen enkel vermoeden, tot Lola’s pups op een dag ter wereld kwamen en er compleet anders uitzagen dan ze gewend was. Even was ze boos toen ze besefte wat King had gedaan. Ze voelde zich ook kort bedroefd toen ze zich realiseerde dat ze de duizenden dollars die ze ongetwijfeld had gekregen voor een raszuiver poedelnestje nu wel kon vergeten. Maar toen ze Nelsons oudere zusje in haar hand hield en het hartje van de kleine hond voelde kloppen, smolt haar eigen hart al snel, en ze wist dat ze deze puppy’s de eerste twee maanden van hun leven met net zoveel liefde zou verzorgen als haar raszuivere pups.

Shopping Basket